tiistai 27. elokuuta 2013

Objektiivien ja kuvatallennusten testaamista & vertaamista

Ebaystä olen ostanut kaksi käytettyä vanhaa laajakulmaa ja nyt vihdoin täytyy testata sitä toistakin. Otinpa siis testikuvat. Paikka oli melkein sama, viimeisessä kuvassa vain ajatus jo repsahti... Mutta otin kaksi samankaltaista kuvaa - toisen raakakuvana ja toisen jpeg-kuvana. Pyrin käsittelemään ne hyvin samalla tyylillä ja kaikki ovat nyt siis tässä mukana.

Tavoitteena on verrata kahta uutta käytettyä vanhaan tuttuun objektiiviin. Miten toimivat - värit ja mahdolliset vääristymät? Ja tuoko raakakuvaus linsseistä esiin parempia puolia kuin jpeg-kuvat? Huutokaupassa aloittelijana voitin 'vahingossa' nämä molemmat. Edullisia siis ;-)

Ensin ennen kokeilematon 28-80mm putki. Kokeilin laajinta kulmaa ensin raakakuvana ja sitten jpegginä.Ainakin tämän objektiivin kanssa raakakuvan värit aukeavat minulle paremmin. Värit ovat syvempiä ilman liioittelua.

Sitten sama kokeilu aiemmin jo käytössä olleen 22-55 mm objektiivin kanssa. Raakakuva ja jpeg.Taas sama juttu. Tämänkin objektiivin väreistä saan paljon enemmän irti raakakuvauksella. Onpa mukavaa, että sillä keinoin siitä saa irti parempia ja raikkaampia värejä. Mutta tässä objektiivissa on edelliseen verrattuna ääri asennossa hieman vääristymää. Muistan todenneeni sen jo joskus aikaisemminkin. Vääristymä helpottaa, kun ei käytä ihan äärimmäistä asentoa.

Vertailun vuoksi 70-300 mm putkella otetut kuvat. Toinen niistä ei ole enää laajimmassa kulmassa vaan juuri ihan päin vastoin. Mutta en jaksa korjata asiaa, vaan tyydyn vertailemaan värejä siltä osin kuin se on mahdollista. Ensin raakakuva ja sitten jpeg.Raakakuvat ovat kaikkiaan ihan siedettäviä, jos jatkossa ei tuota 22 mm asentoa pidä päällä, vaan jättää ääriasennon käyttämättä.

2 kommenttia:

  1. Mä en omista varsinaista laajakulmaobjektiivia. En tiedä olisko käyttöä tai onhan tuossa vakiozoomissa laajakulmapäätäkin 24-105mm:ssä siis. Sen mä ostin ikään kun lomamatkoja varten. Pitäisi vaan tehdä niitä lomamatkoja! :)

    Oletko tyytyväinen ostoksiin?

    VastaaPoista
  2. Et varmaankaa juuri tarvitse erillistä laajakulmaobjektiivia. Minulla ei ollut mitään maisemakuvaukseen soveltuvaa, ja kaipasin laajakulmaa edellisen kameran ajoilta. Ostokset ovat hintaansa (ja budjettiini) nähden oikeita hengenpelastajia. Jos olisi varaa parempaan ja kalliimpaan, niin hankkisin sitten sellaista ;-)

    VastaaPoista