lauantai 29. kesäkuuta 2013

Suolampi autoilla ja ilman

Olen käynyt Ahveniston moottoriradan suolenkillä tänä vuonna kolmesti. Moottorirata on aivan luonnonsuojelualueen kupeessa, siksi sen luonto yhtä kiintoisaa kuin muukin ympäristö. Poikkeuksena muuhun harjuun suolenkiltä löytyy kuitenkin pienen pieni suolampi, josta hiljaisina aikoina löytyy elämää jos minkälaista. Lähellä oleva Kahtoilampi on myös soinen, mutta siinä on uimaranta ja ihmiset ovat kansoittaneet lammen yhden rannan omalla tavallaan.

Toukokuussa moottoriradan suolammella oli huumaavaa sammakoiden kurnutusta ja lintuvieraita. Tässä vielä muistutusta niistä tunnelmista:


Kesäkuussa vierailin suolammella yhtäaikaa autojen kanssa. Meteli oli käsittämätön. Onneksi eläimet jossain suhteessa tottuvat erilaisiin ääniin. Varmasti paljon paremmin kuin minä. Minä jäin miettimään kauniin luonnon ja paikalla pauhaavien autojen ristiriitaa. Näyttääkö tämä sinun mielestäsi toimivalta?15 kommenttia:

 1. Kahtoilammella olen käynyt, mutta minulle oli uutta tietoa, että aivan moottoriradan kupeessa on lampi. Onneksi eläimet ja luonto ovat sopeutuvaisia ja toivottavasti selviävät moottoriradan naapureina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moottorirata kiertää tuon pienen lammen ympäri. Viime vuonna siellä kuulemma pesi joutsenpari - ihme sissejä ;-)

   Poista
 2. En oo ihan varma, mutta melkoisen varma, että viime kesänä etsittiin niitä sudenkorentoja miehen kanssa tuolta Kahtoilammelta. Siellä oli vaan ihan hirvittävästi hyttysiä ja vesi oli niin korkealla, että lumpsittiin lenkkareissa ihan tosissaan pitkospuilla! Sudenkorentoja löytyi, mutta ne viuhtoivat lujaa eteenpäin. Uimarit olivat enempi nuorisoa ja silleen aika villiä porukkaa. Heittelivät toisiaan suohon, että rapa lensi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahtoilammella on uimaranta, mutta sen rannoilla on myös pitkospuita heti rannalta lähtien. Kahtoilammella näin tämän kesän sisiliskoni :-)

   Poista
 3. Tiesitkö että moottoriradoilla ja niiden välittömässä yhteydessä asuu ja pesii paljon sellaisia lajeja, jotka eivät muuten suomen luonnossa selviäisi tai viihtyisi? Ai miksikö? Siksi, koska radalla olevat ihmiset pitävät pedot poissa ja luovat turvallisen asumispaikan näille lajeille.
  Esimerkiksi Jurvan Botniaringin alueella tehdyn tutkimuksen mukaan siellä asustelee juurikin tästä syystä useita uhanalaisia tai harvinaisia lintulajeja. Ei paha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennyt tuota. Tuo suolampi on varmasti melko turvallinen paikka lintujen kannalta. Siinä mielessä ei paha. Vähempi meteli toimittaisi silti varmaan saman asian?

   Poista
 4. Kauniita kuvia olet ottanut. Ahveniston luonnonsuojelualue on mahtava ympäristö monelle lajille. Noin monimuotoista aluetta, kaatuneine, maatuvine puineen, suo- ja järvialueineen ei monestakaan paikasta löydy.

  Minun suhtautumiseni rataan on selkeästi yksijakoinen. Kärsin kesäisestä melusta, onneksi en asu lähellä, mutta kyläilen ja lenkkeilen sen lähistöllä.

  Paikallispolitiikassahan tähänkin asiaa pystyi vaikuttamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenisto ilman moottoriradan ja ampumaradan meteleitä olisi täydellinen paikka. Ampumaradalla räiskitään harvemmin, mutta kyllä sekin jaksaa pelästyttää...

   Poista
 5. Todella hieno paikka. On todella hienoa kun eläimet ja autot viihtyvät samassa paikassa. Kyllä maailmaan melua mahtuu, ei häiritse linnun laulu tai moottorin pörinä...tätä lisää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että löytyy kaltaisiasi avarakorvaisia tyyppejä ;-) Minun korvani on tiiukkapipoisempi...

   Poista
 6. Se on harmittavaa kun ihmisille tuntuu edelleen olevan niin vaikeaa sopeutua ympäristöön, johon he itse hakeutuvat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itsehän minä sinne luontoon hakeudun. Tietysti voisi lähteä kauemmas ja niin monesti lähdenkin. Onneksi saa silti esittää mielipiteensä, eikö vain? ;-)

   Poista
 7. Joo muistan hyvin kun F3-kisan aikana sorsapesue päätti ylittää radan emonsa johdolla. Vaikka meteli olikin käsittämätön ja vauhti kovaa niin läheltä piti -tilanteesta huolimatta ketään ei kuollut. Onneksi siis nämäkin sorsat olivat valinneet pesintäpaikakseen juuri moottoriradan ympäristön eikä esim. moottoritien lähistöä, sillä siellä tavallisten autoilijoiden joukossa asfalttibaanan ylitys olisi todennäköisesti johtanut täysin erilaiseen lopputulokseen...

  VastaaPoista
 8. Erittäin kaunis ja ihana kuva laulujoutsenesta

  VastaaPoista