sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Auringonlaskujen suunnittelua

Auringonlaskut ovat intohimoni, mutta tähän aikaan vuodesta en oikein tahdo pysyä hereillä auringonlaskuun asti. Sen kerran, kun sinnittelen sinne asti, haluaisin todellakin löytää kauniin näkymän. Advanced photography skills -lehdestä (spring 2013) löysin artikkelin, jossa kerrottiin muunmuassa The Photographer's Ephemeris -ohjelmasta (TPE), jonka avulla voi tarkistaa etukäteen auringonlaskunäkymiä, samoin auringonnousunäkymiä.

Se näyttää kartalta valitun kohteen osalta auringonnousun ja -laskun suunnan. Ja paljon muuta. Asensin sen vasta koneelleni (pöytätietokoneelle ilmainen) enkä ole vielä syväperehtynyt siihen, mutta nyt jo kokeilin joitakin tuttuja paikkoja läpi. Auringonnousun ja -laskun suunta vaihtelee vuoden aikana. Tämän ohjelman avulla pääsen siihen, ettei minun tarvitse muistaa kaikkea, vaan saan ajankohtaisen tilanteen tarkistettua silloin kun haluan.

Tässä näytönkaappaus ohjelman näytöstä - kohteena Hämeenlinnan Varikonniemi. Auringonousun vuoksi ei tuonne kannata itseään ainakaan huomenna raahata. Auringonlasku on jo lupaavampi...


Samalla näen kuun vaiheen sekä kuun nousu- ja laskusuunnat. Ja auringonlaskun kellonajan yms. Nyt vain suunnittelemaan... :-)

2 kommenttia:

  1. Aika mahtavan tuntuinen ohjelma, oletettavasti on hyvä apu laskuja ja nousuja kuvaaville. Miksiköhän itse kuvaisin mieluummin nousuja kuin laskuja hmmmm ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kuvaisin mieluummin nousuja kuin laskuja. Nousujen aikaan tuulet ovat kuulemma tyynemmät ja maisemat stabiilimmat. Mutta jos laskuajat ovat minulle haasteellisia, niin nousuajat ovet sitäkin paljon haasteellisempia. Olen vielä enemmän aamutorkku kuin iltatorkku...

      Poista