keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Ja nyt se sitten vuosikymmenten jälkeen kelpasi...

Vanhassa omenapuussa oli 19 vuotta sitten, kun muutimme tänne, jo jonkin aikaa elämää seurannut lintupönttö. Koska puu on oravien läpikulkupaikka ja käpytikan vierailupaikka, pönttö ei ole 19 vuoden aikana kelvannut yhdellekään lintuparille (jos oikein muistan). Niinpä pönttö on unohtunut niille sijoilleen, vaikka se olisi pitänyt poistaa ympäristöä vaarantamasta jo aikoja sitten.

Tänä vuonna tilanne on toinen. Kimalaisia ja omenapuun kukkia kuvatessani huomasin ensin paikalla vierailleen oravan. Pitkän paikallaan olon jälkeen huomasin yllättäen pöntöllä myös vähemmän toivottua liikettä. Se oli tintti.


Siellä se odottelee - risaakin risaisemman pöntön katolla. (Huomaa myös oravan suurentama suuaukko.) Pian kävi ilmi, että pariskunnan poikaset ovat jo kuoriutuneet. Vanhemmat lentelivät tiuhaan tahtiin pönttöön ja takaisin ruoan hakuun. Munintavaiheessa ei olisi tällaista kiirettä. Minkäs tuolle nyt sitten enää tekee? Pöntön katon vuorausta mietittiin, mutta se ei taida onnistua ilman vahinkoja. Täytynee vain odottaa?Oravat ja käpytikan aion pitää paikasta kaukana silloin, kun olen paikalla. Pesinnän jälkeen hävitän pöntön (tai siis annan ainakin kuninkaallisen kehotuksen hävittää pöntön). Siihen asti mennään toivolla ja tuurilla. Neuvoja?

11 kommenttia:

 1. Ihania kuvia!! Sydän ihan sulaa noita katsellessa :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan poikaset vain selviäisivät kaikista säistä... Toisaalta pari vuotta sitten kesken pensasaidan leikkuun löytyi kirjosiepon pesä pensasaidasta. On tämä sentään turvallisempi paikka...

   Poista
 2. Oma koti, vaikka vähän vanhempikin, on kullan kallis! Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että koti on riittävän turvallinen... :-)

   Poista
 3. Tottahan tinttipariskunta on pöntön tarkastanut ja hyväksi havainnut :) Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Täytynee luottaa heidän arviointikykyynsä ;-)

   Poista
  2. Kiitos :-) Täytynee luottaa heidän arviointikykyynsä ;-)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kameran jalka pelasti taas tilanteen. Viime vuonna yritin kuvata toista pesää vapaalla kädellä, mutta ei se ollut niin toimiva ratkaisu kuin luulin.

   Poista