torstai 11. marraskuuta 2010

Osaisitko auttaa minua kertomalla mikä saa sinut kokemaan työn iloa?

Työn ilo - kuulostaako tutulta? Oletko itse kokenut sitä tai tunnetko jonkun työn ilosta nautiskelevan?

Mistä se työn ilo syntyy kaiken kiireen ja muutospaineiden keskellä? Miten työn iloon ja omaan jaksamiseen voi itse vaikuttaa?

Työn ilohan tuo parhaimmillaan samanlaisen euforisen olotilan kuin hyvä urheilusuoritus tai vaikkapa ihana ruokanautinto. Sitä ei tarvitse (eikä jaksakaan) kokea äärimmäisessä muodossaan joka päivä tai joka hetki, mutta lievemmänkin työn ilon synnyttämisen keinot kalpaavat minulle :-)

Yritän tehdä innostavaa ja voimaannuttavaa esitystä työn ilosta, sen säilyttämisestä ja vaalimisesta kiireen ja tukalien tilanteidenkin keskellä.

Osaisitko auttaa minua kertomalla
 • mikä saa sinut kokemaan työn iloa?
 • miten vaalit omaa työn iloasi?
 • mitä teet, kun ilo on koetuksella?
 • miten autat kaveria mäessä?
Kerrothan omista tai jonkun muun kokemuksista!

3 kommenttia:

 1. Ensin aloin miettiä eri asioita, jotka minulle ovat tuottaneet työn iloa (onnistuu auttamaan jotakuta, onnistuu luomaan jotain kaunista, oivaltaa jotain uutta jne). Sitten totesin, että loppujen lopuksi:
  kaikessa oli kysymys siitä ilosta, että onnistui luomaan jotain uutta iloa tuottavaa
  (iloitseminen toisen kanssa, kun hän oppi; iloitseminen kauniin luomisesta esim. kotia kaunistaessa siivoten yms., ilo omien aivojen uudenoppimiskyvystä, ilo kehon kyvystä nauttia kun tekee työn liikkeet oman kehon ehdoilla jne).
  Väkinäisellä pakotetulla liikkumistavalla suoritettu rutiininomaisella tavalla tehty vanhan tavan mukainen työn mekaaninen toistaminen, ajatuksissa vain miten pääsisi siitä työstä eroon mahdollisimman nopeasti jonkin mukavamman pariin, tappaa taatusti kaiken työn ilon.

  VastaaPoista
 2. Työn iloa tuo tunne siitä, että minä hallitsen työtä eikä työ minua. Eli että työtä on sopivasti, ei liikaa, ei liian vähän, ja että tunnen osaavani tehtävät ja saavani välillä ratkaista vaikeampiakin ongelmia. Sopiva sekoitus rutiinia ja haasteita: rutiineissa voi tehdä vain eikä tarvitse aina niin kovasti ajatella, ja haasteiden ratkaisemisessa voi tuntea voittamisen riemua.
  Itselleni tärkeää on riittävän vapauden tunne. Haluan järjestää omat työpäiväni ja ajankäyttöni itse - vetää viivan kalenteriin johonkin päivään ja vaikka siivota kotia, käyskennellä kaupungilla, tavata tuttuja eli verkostoitua. Joskus voi sitten nauttia kiireestä ja "tarpeellisuudestaan". Asiakkaiden kiitos ja uudelleen ostavat asiakkaat tuovat aina työniloa.

  VastaaPoista
 3. Lämmin kiitos teille molemmille! Meitä kun on niin moneksi, niin yritän myös saada monenlaista näkökulmaa omille asiakkailleni. Jos oivallan jotain aivan ennen näkemätöntä, saatte tietää siitä heti täällä!

  Onko kellään muulla kokemuksia työn ilosta?

  VastaaPoista