sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Lintuarvoitus

Tämä lintu viihtyi Vuonteenkoskessa, Kuhmosta noin 30 km pohjoiseen. Se uiskenteli vastavirtaan - välillä vaikean ja välillä helpon näköisesti. Se näytti mielestäni telkältä. Mutta sillä ei ollut telkän (golden eye) erittäin silmään pistäviä kultaisia silmiä ja pään muotokin oli vähemmän kulmikas kuin telkillä tavallisesti.Itse asiassa matka taittui välillä oikein helpon oloisesti. Se kömpi eteen tulevien kivien yli tyynesti ja matka senkun jatkui. Se taittoi matkaa samalla tavalla kosken reunaa pitkin kosken puoliväliin asti.


Ja sitten se sukelsi. Oletin sen pulpahtavan pintaan huomattavasti edenneenä,, mutta se putkahtikin pintaan samasta paikasta. Sitten se sukelsi uudestaan. Ja uudestaan. Välillä se tuli pintaan keskellä kosken kuohuja ja ajautui virran mukana useita metrejä, kunnes se hakeutui taas kosken reunamille. Ui eteenpäin määrätietoisena ja sukelsi taas. 

Oivalsin lopulta, ettei se yrittänytkään edetä kosken yläjuoksulle eikä sukeltaminen liittymyt millään tavoin matkan taittamiseen. Se mussutteli herkkuja suussaan aina uppeluksista palattuaan... Jokin herkku oli niin hyvää, että sitä kannatti sukellella kosken syövereistä kerta toisensa jälkeen.


Välillä täytyi kuivatella, jotta jaksoi taas sukeltaa ruoan perään.


Yhden sukelluksen jälkeen en sitten enää nähnyt koko lintua. Pelkäsin sen jo sukeltaneen vaarallisen typerästi, mutta hieman myöhemmin kosken alajuoksulta löytyi tyytyväinen lintu sulkiaan sukimassa. Kävi pian myös nukkumaan.

Onko tämä telkkä?


7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos arvauksesta!

   Jäämme odottamaan lisää asiantuntijalausuntoja :-)

   Poista
 2. Vähän saman näköistä lintua katselin myös koskessa, liikkui todella sujuvasti kosken virrassa aivan kuten kuvailit. Näkemäni yksilöt olivat vielä poikasia tai keskenkasvuisia ja silti liikkuivat virtauksissa vaivattomasti. Ihailtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäämme siis innolla seuraamaan lajimäärityspostauksia. :-)

   Poista
 3. En kyllä pysty sanomaan, mikä lintu on, mutta kuvat ovat mielenkiintoisia! ja sitten loppuun vielä unet. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista oli seurata ja yrittää ymmärtää, mitä lintumokoma oikein aikoi :-) Kiitos!

   Poista
 4. Jostain löysin tiedon, että nuorella telkällä silmän väri on tumma, eikä vielä keltainen. Josko tämä olisi nuori telkkä?

  VastaaPoista