maanantai 23. heinäkuuta 2012

Kuvapankkikokemuksia

Teemun kannustamana kerron kuvapankkikokemuksistani... Pohjustuksena sen verran, että koen itseni valokuvaajana vielä osittain noviisiksi. Vaikka panostan intohimoisesti taitojeni kehittämiseen, kuvaushistoriani alkoi vasta kolme vuotta sitten.

Silti säännöllisesti hurahdan johonkin uuteen kuvaani ja uskon sen olevan paras tähänastisista. Kunnes otan mielestäni sen vielä paremman. Innostus on siis kova, mutta kehittymisen varaa on niin mahdottomasti. Ahneena en aina näe sitä mahdollisuutena, vaan enemmänkin omana rajallisuutenani.

Mutta aika pian innostuin siis kuvapankeista. Dreamstime taisi olla ensimmäinen kuvapankki, johon sain kuvani sisään. Ajankohta oli elokuu 2010. Maisemakuvani eivät kelvanneet paria lukuunottamatta (enkä nyt ihmettele yhtään, miksi), joten väsäsin pienen kuvausnurkan kotiini ja ryhdyin tekemään jouluasetelmia. Ensimmäinen sisällä otettu jouluasetelma, joka kelpuutettiin sisään, oli yksinkertainen. Sitä on myyty yksi kappale :-). Tuottoisin Dreamstime-kuvani on myyty peräti kolmeen kertaan :-) Se oli ýksi viinilasikuvausteni ensimmäisistä kuvista.

Nykyään lähettelen kuvia Dreamstimeen melko harvoin. Hyväksymisprosenttini on heikko, eivätkä kuvani kovin helposti kohtaa heidän tarpeitaan ja vaatimuksiaan. Lisäksi jouluisen kameranvaihdon jälkeen kuvieni taso ei ole riittänyt. Silti olen oppinut uudella kamerallani vähintään yhtä paljon uutta kuin sillä vanhemmallakin (joka pitäisi huollattaa).

Olen kokeillut kuvien lähettämistä moneen muuhunkin kuvatoimistoon. Joidenkin kanssa on onnistunut silloin tällöin, joidenkin kanssa ei vielä koskaan. Tosin olen aika heikko puskemaan päätäni kallioon. Yritän löytää mieluummin sen itselleni toimivan jutun. Ei kauhean kunnianhimoista?

123RF on toinen vakiokuvapaikoistani. Myyntitulokseni ei ole vielä kummoinen, mutta kuvani kelpaavat myyntiin ilman taistelua. Täällä olen saanut myydyksi lähinnä luontoaiheisia kuviani - niitähän enemmistö ottamistani kuvista onkin.

Colourbox on hieman toisenlainen kuvapankki, myös vakiokuvapaikkani. Sen kuvia käytetään ennenkaikkea lehtien kuvituskuvina. Yhdestä kuvasta tienaa 20 senttiä, joten siellä(kään) ei rikastu ;-) Mutta minun kuvani sopivat kuvituskuviksi paljon paremmin kuin mainoskuviksi. Innostun kuvien lavastamisesta vain harvoin, joten kuvani löytävät kodin toistaiseksi kaikkein helpoiten Colourboxista. Kuvani menevät kaupaksi sieltä ehdottomasti useiten. Jouluaiheiset kuvani ovat olleet suosituimpia ainakin yksittäisinä latauksina. Kärjessä on tämä ja tämä, kumpikin ladattu 38 kertaa.

Nyt tiedätte kaiken kuvapankkielämästäni. Tai ainakin melkein :-)

6 kommenttia:

 1. Ah, muistan hyvin ne viinilasikuvat, melkeinpä sekosin niihin. Toivoisin, että useampi tarttuisi kuviisi ja saisit kerättyä killinkejä taskun pohjalle. Käsittääkseni kuvapankit kärsivät melkoisesta kuvien ylitarjonnasta ja siksi karsintaa käydään, sanoisinko, mielestäni liiankin kovalla kädellä. Paljon upeita kuvia jää niiden ulkopuolelle.

  Sinnikkyyttä se edellyttää ja mitä harvinaisemmasta (lue vähemmän kuvatusta) aiheesta on kyse, sen varmemmin niitä saa kuvapankkien sisään. Muistaakseni liikerakennukset, kännyköihin puhuvat ihmiset, tietokoneaiheiset kuva, kättelevät ja toimistoista sekä työympäristöistä otetut kuvat, samoin eri harrastuysympäristöissä otetut kuva. Ne myyvät parhaiten, tarpeeksi neutraaleja, mutta tarkkoja ja hyvälaatuisia.

  Viinilasikuvasi tosiaan olivat sitä, jotka sujahtavat sisään. Niitä voi käyttää hyvinkin monen aiheen kuvittajana.

  Ja tosiaan, hiljaa hyvää tulee, olet matkalla sinne...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta!

   Kuvapankeista saatu palaute on niukkaa, mutta sekin auttaa kehittymään. Mutta aito sanallinen palaute on kuitenkin parasta. Ja jo tieto siitä, että kuvia vielä katsellaan :-)

   Poista
 2. Onpa kiva kuulla tästä näin hieman tarkemmin. Katselin myytyjä kuviasi, eikä ihme että ovat menneet kaupaksi. Minunkin pitäisi ehkä hieman miettiä, että minkälaiset kuvat myisivät paremmin kuin nuo lähettämäni maisemakuvat. Toisaalta aiheen pitäisi olla sellainen, joka kiinnostaa myös itseäni, muuten ei motivaatio taida riittää. Kynttiläkuvasi ovat hienoja ja idea hyvä.

  Colourbox on minulle kokonaan uusi tuttavuus, ehkäpä koitan saada kuviani myös sinne jatkossa. Toisaalta iStockphotossa kuvia myydään paljon, kun vain keksisi hyvän aiheen, jota ei ole kuvattu vielä paljoa.

  Menestystä jatkoon, toivottavasti intoa piisaa. Vaihdetaan kokemuksia jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy totisesti vaihtaa ajatuksia aiheesta myöhemminkin! Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun keskustelen aiheesta perheen ulkopuolelle :-)

   Tsemppiä!

   Poista
  2. Niin.. ja kiitos kehuvista kommenteista!

   Poista
  3. Täytyy totisesti vaihtaa ajatuksia aiheesta myöhemminkin! Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun keskustelen aiheesta perheen ulkopuolelle :-)

   Tsemppiä!

   Poista