maanantai 28. huhtikuuta 2014

Liesjärvi, Kyynäränharju

Liesjärven kansallispuisto on Tammelassa. Kuten Torronsuon kansallispuisto ja Saaren kansanpuistokin. Ensin kuvakaappaus Liesjärvestä ja sen reiteistä luontoon.fi-sivulta.


Ensimmäinen kohteeni oli Pirttilahden pysäköintialue. Siellä halusin ensin lähteä tutkimaan Kyynäränharjua. Tarkempaa karttaa tässä retkikartta.fi -sivustolta.


Tapasin myöhemmin Hyypiökalliolla lintuja tähystelevän miehen, joka oli alunperin kotoisin noilta seuduilta. Hän kertoi, että aikanaan Kyynäränharju oli ollut juhannuksen aikoihin suosittu telttailupaikka. Harjun läpi oli päässyt kulkemaan myös autolla, mikä on sitten myöhemmin onneksi estetty.

Kyynäränharju ei tuntunut harjulta. se kohosi vain muutamia metrejä vedenpinnan yläpuolelle. Tiettyä Pulkkilanharjumaisuutta silti - kieltämättä. Kuvat puhukoot puolestaan :-)

Tästä lähdettiin. Pirttilahdelta ensin Kopinlahteen, jossa oli käynnissä jokin paikallinen tapahtuma. Kopinlahdessa oli soutuveneitä 'parkissa' ja lisäksi kanootteja vuokralla (jos oikein ymmärsin). Pirttilahden ja Kopinlahden välinen osuus oli tuota Kyynäränharjua. Kopinlahdesta jatkoin matkaa Savilahdelle ja sieltä samaa reittiä takaisin Pirttilahdelle. Vielä tein lenkin Hyypiökalliolle ja sieltä sitten takaisin :-)


Harju oli matala ja kapea. Koko ajan näki järveä harjun molemmin puolin.


Kalastajia tuli vastaan tämän tästä. Selvästi suosittu paikka :-) (Ei kalastajia tässä kuvassa - ei kannata etsiä ;-))


Tässä kohtaa harjua oli pieni kapea silta. Se on aikanaan ollut varmasti leveämpikin, mutta nyt ei reitti ole enää autoilijoiden käytössä. Onneksi :-) Tämän sillan luona näin salakanpoikaset hyppelemässä ja ihan vieressä isot hauet (?) molskimassa. Kalastajia kulki myös veneillä pitkää siimaa vetelemässä. Ja kaloja riitti!8 kommenttia:

 1. Tuota luontopolkua kulkisi mielellään:)

  VastaaPoista
 2. Hieno paikka tuo harju ympäristöineen. Olen käynyt Liesijärvellä kesäaikaan kun Korteniemen tilalla oli kotieläimiä ja talkoolaisia tekemässä peltotöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy jossain vaiheessa käydä myös tuolla Korteniemen alueella. Paljon on vielä näkemättä:-)

   Poista
 3. Näyttää kutsuvalta paikalta. Kartasta pisti silmään, että aluella näkyy olevan kivikautinen asuinpaikkakin. Kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanoit, katselin karttaa tarkemmin. Huomasin itse olleeni aivan Helvetinsuon laidalla, enkä ollut tiennyt asiasta mitään. Jos olisin tiennyt, olisin tarkastanut, onko nimellä jotain silmin nähtävää perää...

   Poista
 4. Tutut maisemat ja reitit. Mukava lenkki tulee myös Pirttilahdesta luontokeskukseen ja takaisin. Ahaa tuolla näit salakoita, täytyypä pitää silmät avoinna ensi kerralla, kun Liesjärvelle menee....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Pirttilahti-luontokeskus reittiä täytyy testata jollain seuraavista kerroista. Siellä riittää tuota nähtävää...

   Poista